Ποιότητα Αέρα στην Αθήνα

Διονύσης Κουλλόλλι

Τελευταία Ενημέρωση: 9/15/2023

Εισαγωγή

Στο λήμμα αυτό παρακολουθούμε την ποιότητα του αέρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι πόλεις κατατάσσονται από την καθαρότερη στην πιο μολυσμένη με βάση τα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) που υπάρχουν στον αέρα. H συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τη διετία 2021-22.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ε.Ε, προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 400 χιλ. πρόωρους θανάτους, ενώ το κόστος σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου και το τροποσφαιρικό όζον είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που ευθύνονται για τους περισσότερους από τους εν λόγω πρόωρους θανάτους. [1]

Ανάλογα με τη συγκέντρωση των λεπτόκοκκων αιωρουμένων σωματιδίων η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται ως:

Τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν την περίοδο 2021-2022, οι τρεις πιο καθαρές πόλεις της Ευρώπης όσον αφορά την ποιότητα του αέρα ήταν οι: Φάρο (Πορτογαλία) με 3,7 μg/m3, η Ουμέα (Σουηδία) με 3,9 μg/m3 και η Ουψάλα Φάρο (Σουηδία) 4 μg/m3. Οι τρεις πιο μολυσμένες πόλεις ήταν οι: Σλαβόνσκι Μπροντ (Κροατία) με 28 μg/m3, Νόβι Σαζ (Πολωνία) με 27,9 μg/m3, Cremona (Ιταλία) και Πιότρκουφ Τριμπουνάλσκι (Πολωνία) με 25,2 μg/m3.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε 11 από αυτές η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται ως καλή, σε 12 ως μέτρια και σε 3 ως κακή. Η Αθήνα βρίσκεται στη 6η θέση από το τέλος με την ποιότητα του αέρα να χαρακτηρίζεται ως μέτρια με 13.6 μg/m3. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ταλίν με 4.3 μg/m3 και στην τελευταία το Ζαγκρεμπ με 16.7 μg/m3.

*Δεδομένα για άλλες ελληνικές πόλεις δεν είναι διαθέσιμα.

Πηγές

[1] European Environment Agency | Air Quality e-Reporting (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)

Εγγραφή στο newsletter

Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.

© 2024 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.