Χρηματοδότηση Δήμων

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 11/7/2023

Εισαγωγή

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται μέσω πόρων από το δημόσιο. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τακτικά έσοδα (73%) και από έκτακτα έσοδα (13%). Το υπόλοιπο 14% των εσόδων προέρχεται, κυρίως, από εισπράξεις υπέρ του δημοσίου (12%) [1].

Το 40% των εσόδων των δήμων προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση

Η κρατική επιχορήση είναι ένα μηνιαίο, τακτικό έσοδο, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει τα βασικά λειτουργικά έξοδα του εκάστοτε δήμου, καθώς και διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. ΚΑΠΗ, παραπληγικό επίδομα, βρεφονηπιακοί σταθμοί). Τα έσοδα προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), οι οποίοι με τη σειρά τους προέρχονται από τους φόρους εισοδήματος (30%), το ΦΠΑ (12%) και ο ΕΝΦΙΑ (11,3%) [1].

Τα έσοδα που λαμβάνει κάθε δήμος εξαρτώνται από πληθυσμιακά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια

Ο πληθυσμός ενός δήμου αποτελεί σημαντικό κριτήριο προς συνολική τακτική χρηματοδότηση που λαμβάνει, αλλά δεν είναι το μοναδικό [2][3]. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο Ν.4555/2018, τα κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

α) το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. β) το μήκος του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου. γ) η υπαγωγή σε κατηγορία με βάση τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα. δ) το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών. ε) η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων. στ) οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές και η δημογραφική τάση. ζ) οι κλιματολογικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. η) το επίπεδο των βασικών υποδομών του Ο.Τ.Α., όπως λιμένες, συγκοινωνίες, ιδιόκτητα κτίρια, σχολικές και αθλητικές υποδομές. θ) το ποσοστό ανεργίας στον οικείο Ο.Τ.Α.. ι) η χωρική έκταση του Ο.Τ.Α.. ια) το επίπεδο του παραγόμενου ΑΕΠ από τον Ο.Τ.Α. ως ποσοστού του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

6 εκατομύρια το μήνα λαμβάβει ο Δήμος Αθηναίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους

Σύμφωνα με δεδομένα του Ιανουαρίου του 2023, ο Δήμος Αθηναίων λαμβάνει 6,2 εκατομμύρια το μήνα (9,92€/κάτοικο). Ακολουθούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 3,1εκατ. (9,82€/κάτοικο), ο Δήμος Πατρέων με 1,96 εκατ. (9,27€/κάτοικο), ο Δήμος Ηρακλείου με 1,6 εκατ. (9,05€/κάτοικο) και ο Δήμος Πειραιώς με 1,5 εκατ. (9,27€/κάτοικο).

Οι Δήμοι Σερρών (12,37€/κάτοικο), Αγρινίου (12,19€/κάτοικο), Τρικκαίων (11,8 €/κάτοικο), Κατερίνης (10,95€/κάτοικο) και Βόλου (10,63 €/κάτοικο) είναι οι δήμοι που λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα ανά κάτοικο (λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μεγάλοι δήμοι).

Δεδομένα

Τα δεδομένα του λήμματος προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Πηγές

[1] Προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας και οικονομικής αποτελεσματικότητας των Δήμων. Η φορολογία των ακινήτων ως πηγή χρηματοδότησης. (διαΝΕΟσις, 01/2021, https://www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2021/01/OTA_enfia_V9.pdf)

[2] https://www.ekdd.gr/ekdda/files/ergasies_esdd/14/3/635.pdf

[3] Ν.4555/2018 (http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/2018/4555)

Εγγραφή στο newsletter

Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.

© 2024 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.