Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, το πρώτο επίσημο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα. Μαζί με την πανδημία, μπήκαν στην καθημερινότητα μας οι αριθμοί, τα δεδομένα, τα διαγράμματα, και μια σειρά από άγνωστες τεχνικές ορολογίες. Ρυθμός αναπαραγωγής, ρυθμός διπλασιασμού, θνητότητα, θνησιμότητα, κρούσματα ανά εκατό κατοίκους, αποτελούν μόνο μερικά από τα στατιστικά με τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.

Όσο αφόρητη και να φαίνεται όλη αυτή η πληροφορία, είναι αναπόφευκτη. Αν κάτι μας έχει φανερώσει ο τελευταίος χρόνος, είναι η δύναμη που έχουν οι αριθμοί να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να παραπλανήσουν. Μια μικρή αλλαγή σε έναν άξονα, μια παράληψη ενός ποσοστού, ένα λάθος στο ύψος μιας μπάρας ενός διαγράμματος, είναι από μόνα τους ικανά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Αποτελεί λοιπόν χρέος μας να είμαστε ενημερωμένοι. Να αντιληφθούμε ότι για την πραγματική κατανόηση ενός φαινομένου, δεν αρκεί μία ειδησεογραφική επικεφαλίδα, ένα clickbait άρθρο, ένα περίτεχνα «πειραγμένο» διάγραμμα. Χρειάζεται χρόνο, μελέτη, πίστη στους ειδικούς, αλλά και υγιής σκεπτικισμός.

Το Greece In Figures δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα για τα φαινόμενα της κοινωνίας μας. Πως υπολογίζεται το ποσοστό ανεργίας; Πόσοι συμπολίτες μας ζουν στα όρια της φτώχειας; Πόσο σημαντικές είναι οι διακρίσεις λόγω φύλου; Μέσα από ξεκάθαρα διαγράμματα, απλουστευμένες έννοιες και ανοιχτά δεδομένα, επιχειρούμε να βρούμε και να παρουσιάσουμε τις απαντήσεις, σε απλά ελληνικά.

Φυσικά, δεν το καταφέρνουμε πάντα. Δεν είμαστε αλάνθαστοι και σίγουρα δεν είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί. Γι’ αυτό καλούμε εσένα, να μας δείξεις τα λάθη μας, να μας ενημερώσεις για μία έρευνα που παραλείψαμε, να μας πείσεις να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.

Ελπίζουμε, μέσα από τα λήμματα και τα γραφήματα του Greece in Figures, την επόμενη φορά που κάποιος θα αναφέρει ότι μειώθηκε η ανεργία, να αναρωτηθείς «ναι, αλλά μήπως παράλληλα μειώθηκε και το εργατικό δυναμικό;».

© 2024 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.