Πράσινες Πόλεις

Διονύσης Κουλλόλλι

Τελευταία Ενημέρωση: 4/3/2024

Παραθέστε το άρθρο

Εισαγωγή

Τα δέντρα στις αστικές περιοχές μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη. Συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τον κίνδυνο πληµµυρών και αποτελούν μέρη αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής. Σε αυτό το λήμμα εξετάζουμε πόσο "πράσινες" είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. [1]

Στην τελευταία θέση η Αθήνα

Οι συνολικές πράσινες υποδομές στην Αθήνα καλύπτουν μόλις το 17% της συνολικής της έκτασης, γεγονός που την κατατάσσει τελευταία στη σχετική λίστα μαζί με τη Βαλέτα. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατα 24 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (41%). Οι μεγαλύτερες εκτάσεις πρασίνου εντοπίζονται στο Όσλο (77%) και στο Ζάγκρεμπ (74%).

Αθήνα: στη 33η θέση σε ποσοστό δενδροκάλυψης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), τα δέντρα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 29% της γης στις 38 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πόλεις με την υψηλότερη δενδροκάλυψη είναι το Όσλο με 72% κάλυψη, η Βέρνη (53%) και Λιουμπλιάνα με 50%. Μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Ρώμη και το Παρίσι είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τα ποσοστά τους να είναι ίσα με 24% και 20% αντίστοιχα. Η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καθώς, τα δέντρα καλύπτουν μόνο το 11% της αστικής επιφάνειας της πόλης. Το χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάζει η Λευκωσία με μόλις 4%.

Στη δεύτερη θέση η Αθήνα στους χώρους αστικού πρασίνου

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την δενδροκάλυψη, στους χώρους αστικού πρασίνου βρίσκεται δεύτερη θέση. Ειδικότερα, οι χώροι αστικού πρασίνου αποτελούν το 15% της συνολικής επιφάνειας της πόλης, 8 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη με ποσοστό 19%, ενώ στην τελευταία βρίσκεται το Ρέικιαβικ με το ποσοστό χαμηλότερο του 1%.

Ο όρος «αστικό πράσινο» χαρακτηρίζει εκείνους τους χώρους του πολεοδομικού ιστού, που σχεδιάστηκαν για να παραμείνουν χωρίς κτίσματα και να φιλοξενήσουν κάποια μορφή βλάστησης. Το αστικό πράσινο αποτελεί δείκτη βιωσιμότητας του αστικού ιστού. [2]

Καλαμάτα: η πιο "πράσινη" ελληνική πόλη.

Τα ποσοστά της δενδροκάλυψης στην Καλαμάτα είναι τα υψηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. Στη γενική δενδροκάλυψη αστικής περιοχής, η Καλαμάτα έχει ποσοστό κάλυψης 54.45%, στη ζώνη μετακίνησης το ποσοστό κάλυψης είναι 67% ενώ το ποσοστό δενδροκάλυψης σε λειτουργικές αστικές περιοχές είναι ίσο με 66%. Οι πόλεις με τα χαμηλότερα ποσοστά δενδροκάλυψης είναι η Λάρισα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Πηγές

[1] European Environment Information and Observation Network. Percentage of total green infrastructure, urban green space, and urban tree cover in the area of EEA-38 capital cities (excluding Liechtenstein)

[2] Βιλάνου, Χ., 2014. ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (http://ikee.lib.auth.gr/record/135868/files/GRI-2015-13810.pdf )

[3] Eurostat. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Commuting_zone

Παραπομπή

Το παρόν άρθρο μπορεί να αναφερθεί ως:

Διονύσης Κουλλόλλι (2024) - "Πράσινες Πόλεις" Δημοσιεύθηκε στο GreeceInFigures.com. Πηγή: 'https://greeceinfigures.com/prasines-poleis'

BibTeX:

@article{gif-prasines-poleis,
    author = {Διονύσης Κουλλόλλι},
    title = {Πράσινες Πόλεις},
    journal = {Greece in Figures},
    year = {2024},
    note = {https://greeceinfigures.com/prasines-poleis}
}
Εγγραφή στο newsletter

Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.

© 2024 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.