Greedflation στην Ελλάδα - Πληθωρισμός Απληστίας

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 2/8/2024

Εισαγωγή

Το greedflation (συνδυασμός των λέξεων greed (απληστία) και inflation(πληθωρισμός)), είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

Φαινόμενα όπως η αύξηση της κατανάλωσης, η αύξηση των τιμών εισαγόμενων προϊόντων (π.χ. ενέργειας), ή η αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων, συνήθως οδηγούν στη συνολική αύξηση των τιμών. Όταν όμως οι τιμές αυτές αυξάνονται περισσότερο απ’ όσο προβλέπεται από τα παραπάνω, τότε οι επιχειρήσεις αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα προβλεπόμενα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε μία πρόσφατη δημοσίευσή του, δείχνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οφείλεται κατά 45% στα εταιρικά κέρδη, έναντι 40% των τιμών εισαγωγών.

Σε αυτό το λήμμα αναλύουμε το φαινόμενο του greedflation στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι δε χρησιμοποιούμε την ίδια, προηγμένη μεθοδολογία με το ΔΝΤ, αλλά προσφέρουμε μία απλουστευμένη εικόνα με βάση τα εταιρικά κέρδη και τους μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 και το 2022.

Δεδομένα

Τα δεδομένα για τη δημιουργία των γραφημάτων σε αυτό το λήμμα είναι ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα. Χρησιμοποιήθηκαν τα εξής σύνολα δεδομένων από τη Eurostat: namq_10_gdp, nama_10_gdp.

Εγγραφή στο newsletter

Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.

© 2023 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.