Ο τουρισμός είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σημαντική άμεση και έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ και στην απασχόληση πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας [1]. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2019 η συμβολή του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα ανήλθε στο 11,2% του ΑΕΠ της χώρας και σε 12,0% της συνολικής απασχόλησης [2]. Το 2019 καταγράφηκαν παραπάνω από 31εκ αφίξεις με τις συνολικές εισπράξεις να φτάνουν τα 18 δις ευρώ. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 που ξέσπασε το 2020, ο τουριστικός κλάδος επηρεάστηκε σημαντικα. Ειδικότερα, οι συνολικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,5% (7,4 εκ αφίξεις) ενώ οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 4,3 δις ευρώ (μειωμένες κατά 76,5%) [3].
Σε αυτό το λήμμα ερευνούμε σε μηνιαία βάση την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα παρακολουθώντας τη διεθνή και εγχώρια επιβατική κίνηση στα σημαντικότερα ελληνικά αεροδρόμια. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η επιβατική κίνηση αποτελεί μια εκτίμηση της τουριστικής κίνησης και δεν εκφράζει τις συνολικές αφίξεις τουριστών στη χώρα.
Η διεθνής επιβατική κίνηση στα σημαντικότερα ελληνικά αεροδρόμια παρουσιάζει μια αυξητική πορεία εώς και το 2019. Στο Ελ. Βενιζέλος, το σημαντικότερο αεροδρόμιο της χώρας, η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2016 είναι ίση με 40% (+5 εκ επιβάτες). Για την ίδια περίοδο, εξίσου σημαντική αύξηση παρατηρείται στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (+43%), της Κω (+39%), της Κέρκυρας (+18%) και της Ρόδου (+15%).
Με εξαίρεση μόνο τους αερολιμένες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια παραπάνω από το 50% της συνολικής ετήσιας επιβατικής κίνησης καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το 2020, η εξάπλωση της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της, είχαν μεγάλες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου έγινε τον Ιούνιο γεγονός που δικαιολογεί και τις μηδενικές αφίξεις για την περιοδο Απρίλιο-Μαιο. Συνολικά για όλο το έτος, και σε σύγκριση με το 2019, παρατηρείται μια πτώση στην επιβατική κίνηση που ξεπερνάει το 70% στα περισσότερα αεροδρόμια. Ειδικότερα, για την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος η πώση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%
Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας το πρώτο οκτάμηνο του 2023 έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το 2022, με περισσότερους από 42,7 εκατομμύρια επιβάτες να ταξιδεύουν αεροπορικώς. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, καθώς αυξήθηκε κατά 9%, με περίπου 3,7 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες να ταξιδεύουν.
Η αύξηση της επιβατικής κίνησης επηρεάζει διαφορετικά τα διάφορα αεροδρόμια της χώρας, ανάλογα με την τοποθεσία τους και τον τουριστικό τους απήχησμα. Συγκριτικά με το 2022, καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας (27%), της Θεσσαλονίκης (21%) και της Μυτιλήνης (15%). Αντίθετα, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου παρατηρήθηκε μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 3%.
[1] Τράπεζα της Ελλάδος (Aπρίλιος, 2021), Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2020
[2] Τράπεζα της Ελλάδος (Δεκέμβριος , 2020), Νομισματική Πολιτική Ενδιάμεση Έκθεση 2020
[3] Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), Στατιστικό Δελτίο Νο 66, Φεβρουάριος 2022
Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.