Αριθμός αυτοκτονιών στην Ελλάδα

Διονύσης Κουλλόλλι

Τελευταία Ενημέρωση: 4/30/2023

Εισαγωγή

Η αυτοκτονία είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συχνά αποτελεί αντανάκλαση της δυστυχίας, της απομόνωσης, της απελπισίας και της απόγνωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Στην παγκόσμια κοινότητα, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται συνεχώς και αποτελεί μια πρόκληση για τους επιστήμονες, τους κοινωνιολόγους και τους ψυχολόγους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία των αυτοκτονιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσπαθώντας να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτοκτονίες σε Ελλάδα & Ευρώπη

Η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο. Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά από το 2000 και μετά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο το 2014 με 5,33 αυτοκτονίες ανά 100 χιλ. κατοίκους. Επιπλέον, η οικονομική κρίση του 2008 φαίνεται να επηρέασε αρνητικά την κατάσταση, καθώς ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2019, ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υψηλός, φτάνοντας τους 5,09 αυτοκτονίες ανά 100 χιλ. κατοίκους. Αντίθετα, ο αριθμός των αυτοκτονιών στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται, παρουσιάζοντας μείωση του μέσου όρου από 14,87 σε 11,34 αυτοκτονίες ανά 100 χιλ. κατοίκους. Παρόλα αυτά, ο μέσος όρος αυτοκτονιών στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο καθώς είναι υψηλότερος κατά 6,25 μονάδες. Το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στην Ε.Ε πίσω μόνο από την Κύπρο ενώ στην τελευταία θέση με 26,1 αυτοκτονίες ανα 100 χιλ. κατοίκους βρίσκεται η Λιθουανία.

Αυτοκτονίες ανα φύλλο

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών ανά 100 χιλ. κατοίκους στην Ελλάδα είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 2000-2019. Ειδικότερα, ο αριθμός των αυτοκτονιών διπλασιάζεται για τους άνδρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, αυξάνοντας από 4,97 αυτοκτονίες ανά 100 χιλ. κατοίκους το 2007 σε 8,61 ανά 100 χιλ. κατοίκους το 2014, ενώ παραμένει σταθερός μετά από αυτή την περίοδο. Στην ίδια περίοδο, ο αριθμός αυτός αυξάνεται ελάχιστα για τις γυναίκες. Οι διαφορές στα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν τις διαφορετικές τάσεις αυτοκτονιών μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα και αναδεικνύουν την ανάγκη δράσης για την πρόληψη των αυτοκτονιών και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην ελληνική κοινωνία.

Αυτοκτονίες ανα ηλικιακή ομάδα

Από τα δεδομένα που δίνονται για τις αυτοκτονίες ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι υψηλότερος στις ηλικιακές ομάδες των 45-64 ετών, με μέσο όρο αυτοκτονιών ανά 100 χιλ. κατοίκους να κυμαίνεται από 7,82 έως 8,07. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι χαμηλότερος στις ηλικιακές ομάδες των 15-29 ετών, με μέσο όρο αυτοκτονιών ανά 100 χιλ. κατοίκους να κυμαίνεται από 1,22 έως 3,27. Παρατηρείται επίσης ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών ανά ηλικιακή ομάδα αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και φθίνει στις πιο νεαρές ηλικίες.

Δεδομένα

[1] World Health Organization, Global Health Observatory Data Repository

Εγγραφή στο newsletter

Για να λαμβάνεις τα γραφήματα και τις αναλύσεις μας μέσω email.

© 2023 Greece in Figures. All Rights Reserved
info@greeceinfigures.com
Το Greece in Figures δε χρησιμοποιεί cookies και δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τους επισκέπτες του.